Bex – I love rokjes & broeken

Ik kreeg van uitgeverij Lannoo het nieuwste boek van Fran Vanseveren – I love rokjes & broeken – om mee aan de slag te gaan en mijn ervaringen met jullie delen. Ik heb verschillende patronen uit het boek gemaakt welke ik jullie een voor een zal laten zien. Ook zal ik wat algemene ervaringen met het boek delen. Vandaag het eerste patroontje wat ik gemaakt heb, een “Bex” broek voor Milas!

I love rokjes & broeken

Over het boek

Het boek “I love rokjes & broeken” is het vierde boek van Fran Vanseveren uit de “I love …”-serie. Het boek kent “15 comfy modellen om zelf te naaien van maat 92 tot XXL”, zoals het boek zelf op de voorkant al aangeeft. Vanaf de 15 patronen zijn er 6 rokken en 9 broeken & shorts. De maatrange is er zoals je ziet van kind tot volwassenen. Zeker een voordeel om zo’n uitgebreide maatrange te hebben, omdat je dan voor het hele gezin aan de slag kunt. Voor volwassenen wel jammer dat het al bij XXL ophoudt. Hierdoor viel ik zelf namelijk net buiten de maatrange.

Het boek is heel beginner-vriendelijk, met een uitgebreide uitleg vooraf met alles wat je moet weten. Van uitleg van termen en materialen, tot benodigde steken en stoffen. Ook staan er tips & trucs voorin het boek, met o.a. hoe je patronen kan verlengen of verkorten.

De patroonbladen bij het patroon zijn overzichtelijk. Dat is altijd een beetje mijn angst bij dit soort boeken, maar het was gelukkig erg goed te doen. Wat ook leuk is, is dat achter in het boek een extra hoofdstuk gewijd is aan “pyjama inspiratie”. Daar heb je met alleen dit boek niet zo veel aan, maar als je meerdere boeken uit de “I love…” collectie hebt zie je hoe je diverse modellen uit deze boeken samen kunt omtoveren tot een pyjama.

I love rokjes & broeken bex

Bex

Milas was dringend toe aan nieuwe broeken, dus ik ging als eerste voor hem aan de slag. Ik begon met Bex, een heerlijk comfortabele joggingbroek. Precies wat Milas het liefste draagt! Bex is een unisex patroon, dus je kunt hem voor iedereen gebruiken.

Ik maakte voor Milas maat 92/98 breedte en maat 116/112 lengte. Milas zat qua taille en heup eigenlijk nog onder deze breedtemaat, wat me erg verbaasde voor een 5 jarige van 116cm. Qua heupen valt hij altijd wel in een kleine maat, maar qua taille is het bij de meeste patronen toch wel redelijk in overeenstemming met zijn lengtemaat. Het is dus zeker belangrijk om goed op te meten om een juiste maat te bepalen.

I love rokjes & broeken bex

Qua lengte kun je zien dat hij aan de onderkant wat lang valt voor Milas. Qua binnenbeenlengte had ik voor de pijpen ook maat 104/110 aan kunnen houden, maar hij hangt al even vast op zijn huidige lengte, dus ik ben bang dat er binnenkort een groeispurt aan gaat komen en wil graag dat deze broek de hele winter mee gaat haha!

De lengte verschillen in de matentabel gaan overigens best met grote sprongen. Dit heeft vooral te maken met het dubbele-maten-systeem. Normaal als je met enkele maten werkt (dus een losse maat 116 en losse maat 122 ipv een maat 116/122), krijg je een beter passende lengtemaat. Nu spring je van maat 104/110 (gemaakt op lengtemaat 110) naar maat 116/122 (gemaakt voor lengtemaat 122). Tussen 2 maten zit zo dus al meteen een verschil van 12 centimeter lichaamslengte. Goed om in het achterhoofd te houden.

Voor het maken van de Bex broek heb je een sweaterstof of andere rekbare stof nodig. Daarnaast heb je boordstof nodig voor het tailleboord en de beenboordjes, elastiek en eventueel koord, vlieseline en eyelets. Ik liet het koord en de eyelets achterwegen, omdat Milas meestal in no-time zowel de eyelets als het koord gesloopt heeft. Met het elastiek blijft de boel ook gewoon goed op zijn plaats.

Ik gebruikte een French Terry uit de SS21 collectie van See You At Six (“Sleutelbloemroze”). Een hele lichte kleur waar ik naar de eerste dag dragen al spijt van had haha. Ik vind zo’n lichte broek er erg mooi uit zien, maar voor zo’n kleine rouwdouwer is het natuurlijk helemaal niet handig haha! Hij was na een dag dan ook al niet meer goed schoon te krijgen…

Het patroon was duidelijk en compleet. Ook de instructies waren erg uitgebreid en dankzij de vele illustraties prima te volgen. De Bex broek is een simpel model wat erg beginner vriendelijk is en snel in elkaar zit. Plus nog eens comfortabel om te dragen, dus ik denk dat dit een model is waar Milas er graag meerderen van in zijn kast ziet liggen!

Liefs, Cindy

Boek: I love rokjes & broeken van Fran van Severen (aff)
Stof: Sleutelbloem roze french terry van uit de SYAS collectie, hier verkrijgbaar.

Een gedachte over “Bex – I love rokjes & broeken”

Geef een reactie