halve circelrok

Mn eerste eigen ontworpen patroon!

Het is hier in de blog nog niet echt aan bod gekomen, maar ik ben in september begonnen aan een coupeuse opleiding bij een modevakschool. Super leuk! Naast dat we veel aandacht besteden aan naaitechnieken, leren we er ook patroon tekenen. En vandaag het resultaat van mijn eerste opdracht en dus mijn allereerste zal ontworpen patroon!

halve circelrok

Qua patroontekenen staat het eerste jaar van deze opleiding volledig in het teken van dameskleding, en wel uit niet-rekbare stoffen. Een beetje buiten mijn comfortzone dus, maar daarom misschien wel des te leuker! Voor de eerste opdracht moesten we zelf een patroon tekenen van een bakenrok of (halve) cirkelrok. Ik besloot voor een halve cirkelrok te gaan.

halve circelrok

Hoewel het concept van een halve cirkelrok redelijk eenvoudig is, vond ik het nog best lastig om dit netjes getekend te krijgen! Zeker om op zo’n groot formaat nette degelijke cirkels te tekenen was een hele uitdaging. Mijn rok eindigde in eerste instantie dan ook te groot, en moest ik dus meteen alweer wat innemen. Gelukkig paste hij daarna wel perfect!

Zoals je ziet is de halve cirkelrok voor afgewerkt met een knopenpand. Daarnaast heeft de rok een tailleboord bovenop. Het knoopsgat in het tailleboord zit horizontaal. De rest zit verticaal voor een extra “lengte effect”. De rok werd onderaan afgewerkt met een rolzoompje.

halve circelrok

Ik maakte de rok in een viscose-linnen stof van Driessen Stoffen. Een zelfde soort stofje gebruikte ik eerder al voor een jurk voor mezelf en was me goed bevallen. Ik besloot hier dus nog een keer zo’n stofje te gebruiken alleen dan nu in een uni brique kleur. Hij leek deze keer wel veel meer te rafelen dan de vorige keer! Daardoor is de uiteindelijke rok iets korter geworden dan gepland, want voordat ik de zoom afgewerkt had, was er al een stuk weg gerafeld haha. Gelukkig nog steeds een prima lengte, al had ik hem zelf misschien liever op of iets over mijn knie gehad.

En zo waren er meerdere kleine dingetjes die niet helemaal goed gingen, al zit hem dat vooral in de details! Ik kreeg voor deze rok een 6+, dus het was in ieder geval voldoende haha. De volgende opdracht wordt een gevoerde rok op basis van een rechte rok. Daarna is een broek aan de beurt en vervolgens een jurk of blouse. Uiteraard zal ik alle resultaten met jullie delen! Wi je meer weten over de coupeuse opleiding? Vraag het me gerust!

Liefs, Cindy

7 gedachten over “Mn eerste eigen ontworpen patroon!”

  1. Waar ben je deze opleiding aan het doen? Welke methode volg je?Hoe bevalt het nu? Ik ben zelf begonnen met een thuis cursus patroontekenen en maken van kleding. Ik twijfel nog steeds of coupeuse niet beter is.

    1. Hoi Anouk, ik volg de opleiding bij een modevakschool in Arnhem (HJS). Het patroontekenen leren we via het Rundschau patroonteken systeem. Ik ben erg enthousiast en tevreden over de opleiding! Ik denk dat we een goede basis leggen zowel in patroontekenen en naaitechnieken en kan het zeker aanraden. Op deze website staat meer informatie over de specifieke opleiding die ik volg: https://www.modevakopleiding.nl/opleiding-coupeuse/

  2. Hoi Cindy,

    De rok staat je hartstikke leuk en ik ben benieuwd naar de volgende opdracht(en).

    Een aantal jaar geleden heb ik ook de coupeuse opleiding gedaan maar dan bij het Ensaid. Jammer genoeg had ik na het eerste jaar geen tijd meer om door te gaan. Maar wie weet….. 😉

Geef een reactie