Al een tijdje volg ik de hele interessante ontwikkelingen die met name in Amerika lijken plaats te vinden, namelijk het papierloos naaien! Geen patroontjes meer printen, knippen, plakken, overnemen. Maar gewoon hup, beamer aan en gaan! Dat klinkt me als muziek in de oren! Maar omdat er nog maar weinig (geen) Nederlandse ervaringen over te vinden zijn, hierbij meer over mijn zoektocht!
In mijn zoektocht naar een geschikte projector om te gebruiken heb ik al diverse informatie vergaard welke ik hieronder zal proberen te bundelen. De informatie hieronder is voornamelijk afkomstig uit de Amerikaanse groep Projectors for sewing. Let wel, ik ben echt geen technologie wonder dus ik heb ook geen antwoord op alle vragen, maar probeer vooral alles te bundelen wat ik ben tegen gekomen voor diegene die ook een serieuze overweging maken om de overstap te maken naar papierloos naaien! Om met Nederlandstalige informatie en ervaringen uit te wisselen heb ik ook deze groep op facebook aangemaakt. Wordt gerust lid als je het wilt volgen!
WAT HEB JE NODIG
Om van start te gaan met het papierloos naaien heb je de volgende dingen in ieder geval nodig:
- Een projector (bijv voorkeur met een korte projectieafstand/short throw)
- Een plat oppervlak om op te projecteren
- Een bevestiging om de projector mee op te hangen (aan bijv. het plafond, of de muur), een waterpas, mogelijk een HDMI kabel, WiFi en/of een Chromecast als je het draadloos wil doen.
Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de vraag of een beamer al dan niet geschikt is om te gebruiken bij het naaien. Zo heb je de projectieafstand (throw), lumens, ratio, Keystone correctie, wel/geen WiFi, wel/geen afstandbediening om hem aan en uit te zetten, resolutie, correctie, batterij of stroomkabel, etc.
PROJECTIEAFSTAND/THROW
De afstand van je beamer tot aan de ondergrond waarop deze geprojecteerd wordt. Hoe kleiner de projectieafstand (short throw), hoe minder afstand er nodig is om een goede projectie te hebben op je ondergrond.LUMENSHiermee wordt de mate van helderheid aangegeven. Als je een relatief donkere ruimte hebt, heb je minder lumens nodig. Maar als er veel licht is of je kunt/wilt niet verduisteren, dan heb je een projector nodig met meer lumens om er voor te zorgen dat het patroon wel goed zichtbaar zal zijn op de stof.RATIODe ratio kan per projectie verschillen. De projectie is dan in een bepaalde vorm ingesteld, bijv. een projectie van 4:3, 16:10 of 16:9. Daarnaast heb je vaak ook “auto” of “panorama” instellingen of kun je handmatig instellingen veranderen. Je moet hier wellicht wat mee spelen bij je eigen projector om alles goed te kalibreren.
KEYSTONE CORRECTIE
Met deze functie kun je correcties aanbrengen op de projectie als deze niet helemaal rechthoekig is door bijv. de hoek waarin geprojecteerd wordt. Niet alle projectors hebben deze optie.
WiFi
Het kan handig zijn een projector te hebben die via WiFi werkt, zodat je direct vanaf je telefoon/computer de patronen naar de projector kan sturen om te projecteren. Er zijn ook alternatieven, zoals het aansluiten van een Chromecast bijvoorbeeld.
AFSTELLEN VAN JE PROJECTOR
In de Amerikaanse facebookgroep is een bestand te vinden die je kunt gebruiken om je projector te kalibreren en na te gaan of alles op de juiste schaal wordt geprojecteerd. Je vindt deze hier: https://m.facebook.com/groups/481078582801085?view=permalink&id=505282363714040
Het handigste is om deze op je snijmat te projecteren. Je moet daarna zo met de instellingen van je projector spelen dat alles perfect uitlijnt zonder vervormingen. Je moet alle vlakken goed controleren, want je wilt dat je projectie overal goed uitschaalt. Je kunt dit aanpassen door bijv. te spelen met de zoomfunctie in je PDF reader programma. Daarna moet je wellicht spelen met je ratio instellingen, keystone functie en de focus (e.e.a. is afhankelijk van welke projector je hebt en welke instellingen/functies daarop mogelijk zijn).
WELKE PDF BESTANDEN ZIJN GESCHIKT?
A0 bestanden met de optie om verschillende lagen te selecteren zijn heel geschikt. Met de opkomst van het gebruik van projectoren is er nu ook een opkomst van speciale “projector patronen” welke nog gebruiksvriendelijker zijn bij het gebruik van een projector (bijv. alle patroondelen in dezelfde richting, alles met een stofvouw in een lijn onder elkaar, dikkere lijnen, etc.).Er is een google document online waarin je van meer dan 110 patroon ontwerpers kunt zien of ze A0 patronen met lagen aanbieden of zelfs al (werken aan) projector patronen.
Mijn aanschaf
Inmiddels ben ik zelf tot aanschaf van een projector over gegaan, welke ik op het moment van typen van dit bericht nog moet ontvangen. In een later stadium zal ik dus zeker mijn bevindingen delen! Het is deze welke ik heb gekocht (AFF):
Hoe staan jullie tegenover het papierloos naaien?
Liefs, Cindy
Beter voor het milieu en de techniek houdt je toch niet tegen. Ik denk dat je alleen heel goed zult moeten oppassen dat je stof niet verschuift of zie ik dat verkeerd?!
Ja klopt, maar met gewichten op de stof moet dat volgens mij wel lukken!
Hey,
Hoe gaat dat nu met papierloos naaien?
Wat vind je van je Beamer? Zijn er problemen?
Groetjes,
Tineke
Hoi Tineke,
Ik ben er nog steeds erg tevreden over en het bespaart een hoop tijd en gedoe nu ik niet alles meer hoef te printen/knippen/plakken/traceren. Ik zou het echt iedereen kunnen aanraden. Het enige nadeel is dat nog lang niet alle patroontjes geoptimaliseerd zijn voor gebruik met een beamer, maar dat is ongetwijfeld een kwestie van tijd 🙂
Als je nog vragen hebt stel ze gerust!
Groetjes Cindy
Kan ik ergens een filmpje vinden hoe het werkt
Groetjes Gerry Rugebregt-Probst
Hoi Gerry,
Er staan een hoop filmpjes op YouTube, het meeste wel Engelstalig. Zoals deze: https://www.youtube.com/watch?v=t60sHf50lw8
In de NL-talige facebook groep “Naaien met een projector/beamer” vind je ook informatie en ook wat filmpjes.
Hoi,
Hoe gaat het als je een patroon moet aanpassen voor bijvoorbeeld lengte? Kan dat met een projector?
Groetjes,
Esther
Hoi Esther,
Je kan niet het bestand zelf aanpassen, maar er zijn wel mogelijkheden om dit te doen.
Bij een kinderpatroon is het vaak gemakkelijker, omdat je dan de breedte van de ene maat en de lengte van de andere maat kan aanhouden.
Voor volwassenen gaat dat iets anders. Als het patroon al een hulplijn heeft waar je moet verlengen, dan snijdt je bijv. tot die lijn, verlegt dan de stof zover het verlengt moet worden, en gaat dan weer verder. Er zijn ook mogelijkheden om hulplijnen te maken in adobe dacht ik… En nog een andere optie is om het eerst op patroonpapier te projecteren en te tekenen en op die manier te verlengen als je dat gemakkelijker/veiliger vindt. Dat scheelt altijd alsnog de stap van het printen/knippen/plakken van het patroon.
Groetjes, Cindy
Hoi Cindy, hoe heb je deze bevestigd ?? Groetjes Cindy
Hoi! Mijn projector hangt aan het plafond. Ik het een beugel gekocht waar die niet op paste (die kon niet draaien zodat hij verticaal kon projecteren, niet goed over nagedacht). Toen heeft mijn man ter plekke met hout wat geknutseld om hem aan vast te hangen.
Ik ben ook geïnteresseerd in werken met een beamer, maar als ik die van jou google, schrik ik behoorlijk van de prijs. Is er ergens een overzicht te vinden met aanbevolen beamers in verschillende prijsklasse. Als ik Amerikaanse sewista’s volg hebben zij al beamers vanaf 100 euro. (die kan je alleen via Amazon aanschaffen)
Hoi Nienke. De mijne was inderdaad erg aan de prijzige kant, en met de kennis van nu zou ik die niet nog eens kopen denk ik. Ik was een van de eerste in NL, dus toen was er hier nog niet alle expertise die er nu inmiddels is! Er zijn zeker veel goedkopere alternatieven, en er worden ook heel veel beamers via marktplaats gekocht (vaak beamers die van scholen komen die overgestapt zijn op DigiBorden en nog prima zijn!). In de facebookgroep “Naaien met een projector/beamer” vind je inmiddels een heleboel andere en goedkopere voorbeelden! Hopelijk heb je daar wat aan. Succes!
Wauw. Bedankt voor deze uitleg. Gaat een wereld voor me open!!
Graag gedaan!