Seaside Hoodie – Mijn eerste maaksel met de projector!

Ohhhh het is gelukt hoor! Mijn projector hangt, hij is goed gekalibreerd en patroontjes kunnen op schaal worden weergegeven! Ik heb mijn eerste project ermee gemaakt en ben echt heel erg enthousiast! Vandaag ga ik mijn eerste bevindingen met jullie delen!

Bovenstaande filmpje maakte ik om te delen in de Nederlandse facebookgroep Naaien met een projector/beamer, maar zal ik hier ook even delen omdat het een beetje een beeld geeft van de setup waarmee ik nu dus werk. De beamer is dus deze* epson projector. Hij hangt ongeveer 1m20 boven de tafel (gemeten vanaf de lens) en geeft hiermee een projectie die niet iets groter is dan mijn snijmat (welke 90×60 cm is).

Het kalibreren

Het kalibreren / goed afstellen van de projector vond ik in eerste instantie nog best lastig, ook omdat ik echt geen idee had waar ik mee bezig was haha. Ik kreeg hem de eerste keer wel verbonden met mijn telefoon, maar niet met mijn computer. Wat denk ik toch wel redelijk essentieel is, om te werken vanaf Adobe PDF Reader. Dus schakelde ik hulp in van mijn IT-buurman.

Toen hij er was maakte de computer wel meteen verbinding met de projector, dus waarschijnlijk had ik in eerste instantie gewoon wat fout gedaan. Maar het kalibreren kregen we toen nog niet echt goed voor elkaar, al kwamen we heel dicht in de buurt.

Toen ik er zelf nog een keer een middagje rustig voor ging zitten en alle instellingen eens goed bekeek, ging het daarna redelijk vlot. Deze beamer heeft namelijk ook een aparte instelling om de hoeken los van elkaar als het ware recht te kunnen trekken. Dus als je beamer een beetje scheef hangt, kan hij toch nog een recht beeld projecteren. Super handig! Toen ik die functie eenmaal had ontdekt, was het alleen nog maar een klein beetje spelen met de keystone instellingen en de zoom in het PDF reader programma, om tot het beste resultaat te komen! En toen kon ik aan de slag met het eerste maaksel!

Het eerste project, de Seaside Hoodie
seaside hoodie, naaien met een projector

Voor mijn eerste project koos ik voor een regulier A0 bestand i.p.v. een speciale projector file. Ik heb inmiddels wel enkele projector files, maar A0 is toch nog wel iets wat het meest beschikbaar is dus besloot ik daar mee te beginnen. Het is de Seaside Hoodie van Lowland Kids waar ik mee aan de slag ging en ik ben super blij met dit toffe resultaat!

Naaien met een projector

Zoals je op bovenstaande foto ziet zijn de lijnen goed zichtbaar op de stof. Je kunt bij deze projector ook nog wat met de kleur/verlichtingsinstellingen spelen waardoor je per stof kunt kijken wat eventueel het beste werkt.

Nadeel: de stofvouw werd (in ieder geval bij dit bestand) zo geprojecteerd dat ik de stofvouw over de breedte van de tafel moet leggen in plaats van over de lengte, terwijl ik over de lengte over het algemeen gemakkelijker vind werken. Zeker als je stof haalt van een rol van meerdere meters kan het beter andersom liggen. Dit zal echter bij ieder patroontje anders zijn afhankelijk van hoe de designer het patroon heeft ingedeeld. En ik moet nog even ontdekken of hier bij de speciale projectorfiles wellicht al sowieso rekening mee gehouden is, of dat ik eventueel een instelling kan vinden waarbij ik het beeld een kwartslag kan draaien. Dat zou gemakkelijker zijn!

Het uitsnijden is even wennen, omdat je moet opletten dat je niet zelf in het licht van de projector staat. Dan creëer je immers een schaduw en zie je de lijnen dus niet meer. Maar al met al ging dat eigenlijk toch best goed. Ik was daarnaast bang dat de stof wellicht ging verschuiven, maar door er wat gewichtjes op te zetten was dit eigenlijk helemaal niet aan de orde geweest.

seaside hoodie
Niet meer printen!

Het is super ideaal dat ik nu niet meer bergen papier/inkt hoef te gebruiken en tijd kwijt ben aan het printen van patroontjes, deze te knippen en aan elkaar te plakken. Want eerlijk is eerlijk, eigenlijk greep ik vaak terug naar dezelfde patroontje omdat deze immers al geprint waren. Terwijl ik er nog bergen heb die nog nooit gebruiks zijn!

Nu kan ik deze dus gewoon rechtstreeks op de stof projecteren en klaar is kees! En zelfs als je patroontjes hebt waar je nog naadtoeslag bij moet voegen, of waarbij je maten wilt blenden, zal het een hoop werk schelen denk ik. Want dan kun je alsnog de projector gebruiken om bijv. direct op patroonpapier te projecteren en eerst het patroontje over te trekken. Zo sla je alsnog de hele stap over van het uitprinten en knippen/plakken van het patroon! Hoe dan ook tijd, papier en inkt besparend!

Nadelen

Een paar nadelen die ik tot dusver heb kunnen ontdekken aan het werken met deze projector:
– De WiFi waarmee je verbinding maakt is een WiFi signaal die de projector zelf uitzend. Hierdoor kan mijn laptop dus niet meer op het gewone internet/WiFi op het moment dat hij met de projector verbonden is. Aangezien al mijn patroontjes en instructies voor het grootste deel in “the cloud” staan, moet ik dus wel van te voren zorgen dat ik overal bij kan. Overigens kan er evt ook met een HDMI kabel gewerkt worden in plaats van WiFi, in dat geval zal deze issue niet aan de orde zijn.
– Elke keer als ik de projector opnieuw aanzet, moet ik de keystones opnieuw instellen. Op zich niet zo’n ramp, maar het zou het meest ideale zijn als hij gewoon onthoudt hoe dit afgesteld was zodat het meteen klaar was. Maar omdat ik nu weet hoe de instellingen horen te zijn, is dat echter wel met een paar seconde geregeld.

Seaside Hoodie

En laten we ook nog even aandacht besteden aan deze toffe hoodie van Lowland Kids! Wat een leuk patroontje was dat om mee te werken.

Seaside hoodie

Deze hoodie heeft geen “reguliere” zijnaden. Het achterpand loopt helemaal door tot aan de naden die je naast het voorpand ziet. Hierdoor is de constructie net even wat anders dan bij de meeste hoodies, wat het extra leuk maakte om hier mee aan de slag te gaan.

De hoodie heeft zowel de optie om hem met of zonder zakken te maken. Ik maakte hem met zakken, zoals te zien op de foto’s. De capuchon wordt oorspronkelijk ongevoerd gemaakt en afgewerkt met een biesband. Maar zelf ben ik eigenlijk niet zo’n hele grote fan van ongevoerde capuchons dus een volgende keer zal ik hem denk ik toch wel voeren!

Tot dus ver mijn ervaringen tot nu toe, zowel met de projector als met de Seaside Hoodie! 😉 Wil je meer weten over het gebruik van een projector en waar je allemaal op kunt letten als je hier mee zou willen gaan werken? Lees dan ook even deze vorige blog, en/of wordt lid van de hierboven genoemde Facebook groep. En binnenkort deel ik vast nog wel wat meer ervaringen, en zal ik ook nog eventuele verschillen delen met speciale projector files mocht het zover komen!

Wat zijn jullie ideeën over het gebruik van een projector?

Liefs, Cindy

Patroontje: Seaside Hoodie van Lowland Kids
Stof: Gekocht in de opheffingsuitverkoop van Leuketricotstofjes.nl (inmiddels is deze webshop helaas gesloten).

*Aff link

14 gedachten over “Seaside Hoodie – Mijn eerste maaksel met de projector!”

  1. Bij de meeste projectors kun je een profiel aanmaken en je instellingen saven zegt mijn man (hij werkt met projectors in zijn bedrijf). Epson zou dat moeten hebben. Kleine tip; door de stand van je beamer kan de lamp oververhit raken en gaat sneller stuk i.v.m. warmteontwikkeling van je lamp. De vervangende lampjes kosten zo’n 200/300 euro. Misschien handig erbij te vermelden dat mensen even checken of de beamer geschikt is voor verticaal gebruik. Dank voor je uitleg, heel interessant!

    1. Hoi Cindy! Het zat volgens mij bij de keystone instellingen en heette iets met “corner”. Ik ben nu niet in de buurt van mijn projector, maar als ik hem een deze dagen aan heb staan zal ik het nog even precies nakijken hoe het ook alweer heette!

Geef een reactie