track shorts lowland kids

Track Shorts Hack

De track shorts van Lowland Kids is een lekker sportief kort broekje, retro stijl, met een biesje langs de randen. Maar ik had al een poosje een andere idee in mijn hoofd voor dit broekje en een versie voor Ninthe, en die wilde ik gewoon erg graag uitproberen. En ik ben erg blij met hoe het resultaat geworden is!

In plaats van een biesje, heb ik een sierkantje toegevoegd! Van sportief wordt het opeens meer meisjesachtig en schattig. Het idee kreeg ik door een gekocht broekje dat Ninthe nog in de kast had liggen en dat hier erg op leek. De Track Shorts van Lowland Kids leek me een goede basis om dat eens uit te proberen. Voor wie dit ook wel eens zou willen proberen, leg ik hieronder uit waar de werkwijze afwijkt van de standaard werkwijze uit de instructies!

Wat betreft de patroondelen hoef je niets aan te passen, en knip je deze gewoon uit zoals nodig voor de maat die je wilt maken (mocht je het broekje liever wat meer aansluitend willen, zou je er evt. wel voor kunnen kiezen een maatje kleiner te nemen). Het enige wat je niet nodig hebt, is de genoemde hoeveelheid biaisband. In plaats daarvan heb je dus een stuk sierelastiek/elastisch sierkant nodig.

Als je de instructies van het track short patroontje erbij pakt, kun je deze t/m foto 2 op pagina 8 gewoon opvolgen, maar vanaf daar pak je het iets anders aan omdat je geen bias toevoegt maar sierkant. Leg hiervoor het elastiek met de verkeerde kant op de goede kant van de stof. De rechte kant ligt hierbij langs de onafgewerkte kant van de track shorts. Naai dit iets rekkend aan met een elastische steek (bijv. de bliksemschicht of een smalle zigzag). Doe dit over dezelfde aangegeven lengte als voor de de bies aangegeven staat.

Klap nu het elastiek met de naadtoeslag naar binnen, en strijk het geheel plat. Vervolgens stik je het aan de goede kant van de stof door op de naadtoeslag. Ik gebruikte hiervoor mijn coverlock, maar het kan ook prima met een gewone naaimachine. Hiervoor kun je het beste een tweelingnaald gebruiken, of als je dat niet hebt gebruik je een reguliere rekbare steek zoals een smalle zigzag.

Als je dit gedaan hebt, kun je eigenlijk de draad van de instructies weer oppakken op pagina 9 van de instructies en het broekje verder afwerken!

In theorie verslies je op deze manier wel een klein beetje lengte en breedte, doordat je wat extra naadtoeslag toevoegt die je met een biesje niet hebt. Mocht je dit niet willen, dan zou je dat dus extra nog moeten toevoegen. Maar ik denk dat het voor dit patroontje in de regel niet uitmaakt, omdat het toch al een lekker ruimvallend modelletje is en het dat kleine beetje best kan missen.

Ninthe heeft het broekje in ieder geval goedgekeurd, en zelf ben ik ook erg blij met het resultaat! Wat vind jij van deze versie van de track shorts? Ben benieuwd of je ook zoiets zou willen maken, laat het me vooral even weten als het gelukt is dan ben ik erg benieuwd naar het resultaat!

Liefs, Cindy

Patroontje: Track Shorts van Lowland Kids
Stof: Dresowka.pl
Elastisch sierkant: Evim Textiel

track shorts lowland kids

2 gedachten over “Track Shorts Hack”

Geef een reactie