drukknoopjes aan halsboord toevoegen

Tutorial: Drukknoopjes aan halsboord toevoegen

Een tijdje geleden maakte ik de “Raglan Sweater” van Lowland Kids, maar toen deze klaar was had ik de indruk dat het halsboordje wel erg klein was en dat er maar weinig rek in zat. Balen! Genaaid met een rekbare steek en afgewerkt met de lock, is het niet iets wat je zomaar 1-2-3 weer even los haalt en opnieuw inzet. Ik besloot eens wat anders uit te proberen: de halslijn aanpassen en drukknoopjes aan de schouder toevoegen. In deze tutorial leg ik het stap voor stap uit zodat je zelf ook indien nodig drukknoopjes aan een halsboord kunt toevoegen.

De raglan sweater van Lowland Kids is een heerlijke sweater voor het najaar en ik heb er dan ook al meerdere gemaakt. Over het algemeen nog geen problemen ervaren met het halsboordje, alleen met deze specifieke stof leek het opeens toch een beetje te krap. Niet goed opgelet wat betreft de rekbaarheid waarschijnlijk! Inmiddels heb ik bij andere patroontjes wel al wat vaker een sluiting van drukknoopjes toegevoegd aan de voorkant, maar drukknoopjes aan een halsboord toevoegen zonder instructies had ik nog niet eerder gedaan. Toch ging ik een poging wagen en dat pakte goed uit! Hierbij stap voor stap de uitleg van hoe ik dit heb gedaan zodat je dit zelf ook eenvoudig kunt toepassen als je opening met boordje te klein blijkt! (Dit voorbeeld heeft betrekking op een sweater met Raglan mouwen, maar zal wellicht voor een ander model ook wel werken.)

1. Als eerst knipte ik de linker schouder open (je zou het in principe op elke gewenste plek aan het halsboord kunnen toevoegen, evt ook aan de voor- of acherkant). Ik knipte een rechte lijn van ongeveer 6 centimeter. Afhankelijk van de maat van je sweater kun je deze uiteraard ook naar wens wat langer of korter maken. Aan het einde van de rechte lijn knipte ik twee diagonale lijnen, van ongeveer 0,5 centimeter. Zo ontstond er aan het einde van de lijn een driehoekje, welke je later nodig hebt.

2. Vervolgens knipte ik twee stukken stof uit van 10×5 cm. Als je de schouder langer dan wel korter inknipt, kun je een andere lengte aanhouden, maar zorg in ieder geval dat de lengte van deze twee delen een aantal cm langer is dan wat je hebt ingeknipt. Die overtollige lengte werken we later wel weer weg; Beter te lang dan te kort.

Als je stof niet zo heel stevig is, kan het raadzaam zijn om deze te verstevigingen met bv. vlieseline!

Deze twee stukken vouw je over de lange zijde met de goede kanten op elkaar en naai dan bovenaan langs de korte zijde vast met een naadtoeslag van 1 cm. Knip de naad daarna kort af en keer ze met de goede zijde naar buiten.

drukknoopjes aan halsboord toevoegen

3. Spelt beide delen vast, ieder aan 1 kant van de ingeknipte lijn. Zorg dat hij bovenaan netjes uitlijnt met het halsboordje. Naai vast met een naadtoeslag van 1 centimeter. Naai NIET helemaal tot onderaan, maar stop ter hoogte van de onderkant van de diagonaal ingeknipte lijnen. Doe dit voor beide zijdes.

drukknoopjes aan halsboord toevoegen

4. Klap de uitstekende stof aan de onderkant naar binnen. Hierbij kun je kiezen welke zijde van de sluiting je onder wilt en welke boven. Dichtgespeld ziet je buitenkant er dan zo uit.

drukknoopjes aan halsboord toevoegen

5. En van binnen ziet het er nu zo uit.

6. Naai nu de onderkant vast, waarvan je beide delen van de sluiting op elkaar hebt liggen en er op let dat je over het eerder gecreëerde driehoekje heen naait.

drukknoopjes aan halsboord toevoegen

7. Werk de randen naar wens af. Overtollige stof aan de onderkant kun je hier nu ook wegknippen/locken.

drukknoopjes aan halsboord toevoegen

8. Zet de naadtoeslag met een rechte steek vast op het halsboordje, zodat deze mooi op zijn plek blijft zitten. Doe dit aan beide zijdes.

drukknoopjes aan halsboord toevoegen

9. Tot slot hoef je alleen nog maar de drukknoopjes (2 a 3) toe te voegen en klaar is je aangepaste halslijn!

Liefs, Cindy

9 gedachten over “Tutorial: Drukknoopjes aan halsboord toevoegen”

Geef een reactie