Tutorial: PDF Stitcher

Als je een projector gebruikt om je patronen op de stof te projecteren, heb je groot formaat bestanden nodig. Sommige patronen komen echter alleen met A4/letter formaat patronen, of hebben A0 patronen waar geen lagen optie in zit. Met PDF Stitcher maak je in een paar eenvoudige stappen van een A4 patroon een groot formaat patroon, met behoud van eventuele lagen! Vandaag een tutorial hoe dit precies werkt (het is heel eenvoudig!)

PDF Stitcher is een programma ontwikkeld door Charlotte Curtis in de Amerikaanse “Projectors for sewing” groep. In een handomdraai maak je met deze applicatie van A4 patronen een groot formaat patroon, zoals je een geprint patroon ook aan elkaar zou knippen en plakken. Daarnaast kun je ook nog extra ruimte rondom het patroon toevoegen, wat je meer bewegingsvrijheid geeft bij het projecteren op de stof. Je kunt PDF Stitcher hier downloaden: Windows / Mac.

In bovenstaande video tutorial een korte uitleg over het gebruik van PDF stitcher. Hieronder ook een tekstuele uitleg, voor het gebruik nadat je deze gedownload hebt.

 • Open PDF Stitcher op je apparaat
 • Klik op “select input PDF” om je A4 patroon te uploaden
 • In page range geeft hij automatisch het aantal pagina’s van het bestand in. Als je maar een beperkt aantal pagina’s nodig hebt (bijv. als de instructies ook in hetzelfde PDF bestand zitten) kun je bij page range aangeven welke pagina’s je nodig hebt.*
 • Vervolgens geef je aan uit hoeveel rijen en kolommen je bestand bestaat. Je kunt dit vaak zien in het patroonoverzicht in de instructies bij het patroon. Daarin staat hoe je patroon er na knippen en plakken uit zou moeten zien. Bijv. 6 kolommen en 3 rijen om het complete plaatje te krijgen.
 • Bij page order kun je de volgorde ingeven waarin de pagina’s aan elkaar geplakt moeten worden, bijv van links naar rechts of eerst kolommen en dan rijen.
 • Bij page rotation kun je aangeven of de pagina’s geroteerd moeten worden.
 • Bij optionele parameters kun je kiezen voor inches of centimeters. Vervolgens kun je bij “Margin to add to the final output” aangeven hoeveel centimeter (of inches) extra ruimte je rondom het patroon wilt toevoegen. Hierdoor kun je makkelijker je patroon draaien en bewegen over je snijoppervlak als je heb uiteindelijk aan het projecteren bent. Ik voeg meestal 25 a 30 centimeter toe.
 • Tot slot heb je ook nog een trim/overlap functie. Dit is als je patroon extra ruimte aan de zijkanten of boven onderkant heeft die nog weggeknipt / overlapt moet worden. Veel patronen hebben dit niet in het PDF bestand, maar sommige wel. In adobe kun je meten hoeveel dit is (zie ook de video tutorial). De gemeten maten kun je vervolgens in het juiste vakje invoeren, zodat dit uit het patroon weggehaald wordt of overlapt wordt.

*Let op: Soms heeft een patroon geen rechtlijnige layout, maar lege pagina’s zoals in onderstaande afbeelding. Je kunt dan “lege” pagina’s toevoegen in PDF stitcher. Die lege pagina noem je pagina 0. Bij “page range” geef je dan bijv. “1-3, 0, 5-8, 0”.

Dit was een korte uitleg over het gebruik van PDF stitcher. Vragen, kijk ook even hier of stel ze in de reacties, dan kom ik er graag bij je op terug!

Liefs, Cindy

2 gedachten over “Tutorial: PDF Stitcher”

 1. Hoi, hoi, ik heb vandaag een poging gedaan. En ik begrijp niet wat ik verkeerd doe. Het bestand wordt alleen met een andere naam opgeslagen. Er wordt helemaal niets geplakt . Ik heb braaf bij opties het bestand waar het om gaat geselecteerd. Nieuwe naam bedacht, de pagina’s benoemd (inclusief 2 “lege” pagina’s). Bij samenvoegen pagina’s heb ik het aantal rijen en kolommen ingevuld, de volgorde, overlap van 3cm… en hij doet Ehm helemaal niets als ik “maak pdf” klik. Ja, hij geeft m mijn nieuwe naam.
  Wat me opvalt is dat ik geen teksten wat het programma doen gaat in het witte tekstveld onderin zie verschijnen, wat op het filmpje wel te zien is. Werkt dit niet op een Mac?

  1. Hoi Marijke,

   Dat is gek! Ik vind het lastig om zo te zeggen wat er precies mis gaat. Het klinkt alsof je alles doet zoals het hoort.
   Ik heb zelf ook een Mac, dus daar kan het niet aan liggen. Ben je lid van de facebook groep “naaien met een projector/beamer”? Misschien kun je daar wat fotootjes of een filmpje plaatsen, zodat er mee gekeken kan worden? Als ik het berichtje mis tag me dan gerust @cindymatthijssen. Succes!

Geef een reactie